Een speciale app helpt startende onderzoekers bij het opzetten van hun onderzoek. De zogeheten ‘Research Inspirator app’ straalt uit dat onderzoek niet saai, maar juist spannend is. Het middel is bestemd voor studenten en docenten op hogescholen en universiteiten. Het is ontwikkeld door René Butter, onderzoeker en methodoloog bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht.

Saaie bedoening
Volgens Butter bestaan er al genoeg ingewikkelde handboeken met stapsgewijze aanwijzigen. Butter: “Die kunnen de indruk geven dat onderzoek een saaie bedoening is. Daarom heb ik deze app ontwikkeld, want die begeleidt gebruikers op een interactieve, verrassende en humoristische manier.”

Ruimtereis
De toepassing toont de voor- en nadelen van de verschillende onderzoeksmethoden. Gebruikers maken een soort ‘ruimtereis’, waar ze voorbij hindernissen en valkuilen op het gebied van onderzoek worden geloodst. De app combineert een leuke verhaallijn vanuit het perspectief van een ruimtereiziger met een overzicht van de belangrijkste onderzoeksopties. Dit gebeurt met behulp van interactieve animaties, compleet met muziek en geluidseffecten. De gebruiker ontdekt, als een explorer, nieuwe en onbekende werelden.

Enthousiast voor onderzoek
De toepassing biedt inhoudelijke kennis en is daarnaast te vergelijken met digitale coaching. Ze is op dit moment alleen te gebruiken op de iPad en kost € 3.50. Butter verwacht dat dit hulpmiddel studenten en docenten enthousiast zal maken voor het opzetten en uitvoeren van onderzoeken.

De app is te downloaden via iTunes of te verkrijgen in de app store door het intikken van ‘Research inspirator’.

Zie ook bericht in Weetwinkel van Tijdschrift voor Orthopedagogiek van april 2013.